Asculta Live!
Sponsorizat de

Logo Kaufland
Un proiect realizat de

Green Revolution
Noutati
<< Inapoi la noutati

O calatorie prin Calea Lactee

Spune si prietenilor tai:    
O calatorie prin Calea Lactee

Calea Lactee ( Calea Laptelui ) este o structura albicioasa, galaxia gazda a Sistemului nostru Solar si a altor aproximativ 100 - 400 miliarde de stele cu planetele lor si peste 1000 nebuloase ( urias nor de gaze interstelar, nisip interstelar si praf cosmic situat in spatiul care se intinde intre stele) . Toate obiectele din galaxie orbiteaza in jurul centrului de masa al galaxiei, numit si centru galactic.

Calea Lactee este un gigant, avand o masa de circa 750-1000 miliarde ori mai mare decat a Soarelui si un diametru de aproximativ 100.000 ani-lumina.

Galaxia noastra face parte dintr-un grup de galaxii numit Grupul Local, format din 3 mari galaxii si un numar de alte 30 galaxii mai mici, in cadrul grupului ea fiind a doua ca marime dupa galaxia Andromeda. 

Calea Lactee are forma unei spirale uriase si are 4 componente principale: nucleul, discul cu spirale, haloul si roiurile globulare. Varsta celor mai vechi stele din Calea Lactee a fost estimata recent la aproximativ 13,6 miliarde de ani, adica doar puțin mai mica decat varsta estimata a Universului (13,7 miliarde de ani).

In Grupul Local, Calea Lactee si Andromeda, cele doua galaxii dominante, se atrag una spre cealalta cu aproximativ 300.000 kilometri pe ora. In acelasi timp, Grupul Local este atras spre centrul clusterului Virgo cu 1.6 milioane kilometri pe ora. Impreuna, toate aceste entitati cosmice gigantice sunt atrase spre „Marele Magnet” (o masa gigantica situata la 250 milioane de ani lumina de noi) cu 22 milioane kilometri pe ora.

Cum puteti vizita ineditul gigant numit Calea Lactee? Simplu! Calatorind cu nava spatiala Green Bee, alaturi de Capitanul Raxo si Secundul Noni. 

 

( sursa: wikipedia.org, cosmosul.ucoz.com )