Asculta Live!
Sponsorizat de

Logo Kaufland
Un proiect realizat de

Green Revolution
Noutati
<< Inapoi la noutati

Prima eclipsa de Luna din 2018, vizibila partial si in Romania

Spune si prietenilor tai:    
Prima eclipsa de Luna din 2018, vizibila partial si in Romania

eclipsa de Luna are loc atunci cand Luna, in miscarea ei in jurul Pamantului, intra in umbra acestuia.  O „eclipsa partiala de Luna” apare atunci cand numai o portiune din Luna intra in umbra Pamantului. Cand intreaga suprafata a Lunii trece in umbra Pamantului, asistam la o „eclipsa totala de Luna”. Eclipsele de Luna au loc de cel putin 2 ori pe an, atunci cand razele solare sunt impiedicate de catre Pamant sa ajunga la Luna.

Prima eclipsa a anului 2018, o eclipsa totala de Luna, se produce astazi, 31 ianuarie si va fi vizibila, partial, si in tara noastra.

Fenomenul este vizibil in nord-estul Europei, Asia, Australia, nord-estul Africii, nordul Americii, nord-vestul Americii de Sud, Oceanul Pacific, Oceanul Atlantic, Oceanul Indian si Antarctica.

Eclipsa de luna de pe 31 ianuarie va fi prima dintre cele doua care se vor produce in cursul anului 2018 si este speciala deoarece va avea loc intr-o zi in care pe cer va fi Luna Albastra. Aceasta este denumirea data celei de-a doua luni pline care se produce in cursul aceleiasi luni.

Pe teritoriul tarii noastre, eclipsa va avea faza maxima la ora 15:30. In Romania devine vizibila doar cand Luna incepe sa iasa din umbra Pamantului dar, din cauza cladirilor inalte, este posibil ca aceasta sa nu se vada in marile orase.

Urmatoarea eclipsa de Luna va avea loc in aceasta vara, in data de 27 iulie.

 

( sursa: wikipedia.org, stirileprotv.ro )