Asculta Live!
Un proiect realizat de

Green Revolution
Noutati
<< Inapoi la noutati

Renul, animalul vedeta al sezonului de iarna

Spune si prietenilor tai:    
Renul, animalul vedeta al sezonului de iarna

Sarbatoarea Craciunului nu ar fi completa fara ei, ajutoarele Mosului: simpaticii reni! Va invitam sa descoperim impreuna animalul vedeta al sezonului!

Renul este un animal rumegator ce traieste in regiunea arctica de tundra sau taiga din nordul Europei, Asiei, Americii de Nord și Groenlandei. In prezent, arealul lui de raspandire a ajuns si in regiunile cu clima temperate. El este singurul reprezentant din familia cerbului (Cervidae) care a fost domesticit, fiind crescut in turme. 

Marimea animalului difera de regiunea geografica unde traieste. El poate avea lungimea corpului intre 120 – 220 cm, inaltimea la greaban 90 – 140 cm si o greutate intre 60 – 300 kg. Blana are perii lungi, situați dens, culoarea difera de la vara cand este bruna inchis, la iarna cand are nuante mai deschise, aproape alb. 

Renul traieste in turme, care in timpul migratiilor in cautare de hrana pot atinge mai multe sute de mii de capete, in Alaska de exemplu s-au vazut turme ce atingeau cifra de 500.000 de animale. In afara de perioada migratiei animalele traiesc in grupuri de 10 pana la 100 de animale.

In zonele inzapezite, renii sunt preferati sa traga la sanii, deoarece acestia reusesc sa care greutati egale cu de doua ori greutatea lor. Asa se face ca si Mosul nostru drag apeleaza in fiecare an la simpaticele animale pentru a ne aduce cadourile mult visate.

Rudolf este cel mai cunoscut dintre toti renii Mosului, cel ce lumineaza mereu drumul cu nasul sau rosu. Ceilalti reni sunt: Dasher, Dancer, Prancer, Vixen, Comet, Cupid, Donder si Blitzen. 

 

( sursa: wikipedia.org, adventurekids.ro )