Asculta Live!
Un proiect realizat de

Green Revolution
Noutati
<< Inapoi la noutati

Satelitii arificiali, parte indispensabila a tehnologiei de azi

Spune si prietenilor tai:    
Satelitii arificiali, parte indispensabila a tehnologiei de azi

Satelitii arificiali au devenit o parte indispensabila a tehnologiei de azi si reprezinta un subiect pe care Capitanul Raxo si secundul Noni il dezbat mereu cu echipajul lor.

Satelitii artificali sunt folositi pentru diverse scopuri, de la asigurarea legaturilor telefonice la mare distanta, la difuzarea directa a emisiunilor de televiziune si radio, obtinerea de informatii geologice si despre vreme sau pentru alte facilitati.  Satelitii sunt obiecte create de om, lansate in spatiu si orbiteaza un corp ceresc

Intrucat satelitii se rotesc in jurul Pamantului, ei sunt atrasi de forta gravitationala. Daca nu ar avea o miscare proprie, ar cadea inapoi pe Pamant, aprinzandu-se in straturile superioare ale atmosferei. Insa, miscarea de rotatie in jurul Pamantului are asociata o forta centrifuga care impinge satelitul, indepartandu-l de Pamant.

Cum functioneaza satelitii artificiali?

Un satelit primeste semnalul de la o statie emitatoare de pe Pamant care amplifica si retransmite semnalul spre o statie de receptie la o frecventa diferita.

Primii sateliti au fost proiectati pentru a opera in mod pasiv, acestia serveau doar la a reflecta semnale care erau directionate spre ei de catre statiile de pe Pamant. Semnalele erau reflectate in toate directiile, astfel incat sa poata fi receptionate de catre statiile aflate la sol. In prezent, satelitii folosesc exclusiv sisteme de operare active, adica fiecare satelit poarta propriul echipament transmisie-receptie. 

Tipuri de sateliți artificiali

Satelitii artificiali pot fi clasificati dupa tipul orbitei pe care o au in jurul Pamantului:

1. Sateliti artificiali cu orbita joasa : orbiteaza deasupra Pamantului la distante cuprinse intre 150 și 2000 Km.

2. Sateliti artificiali cu orbita medie : orbiteaza deasupra polilor sau deasupra Ecuatorului la distante cuprinse între 10.000 și 20.000 Km.

3. Sateliti artificiali cu orbita geostationara: sunt plasați pe orbite situate deasupra Ecuatorului la distanta fixa de 35.786 Km. Se rotesc cu aceeași viteza si in acelasi sens cu Pamantul.

4. Sateliti artificiali cu orbita polara: orbiteaza Pamantul la unghiuri de 90° față de Ecuator și fata de poli.

5. Sateliti artificiali cu orbita de sincron solara: trece pe deasupra unui punct al Pamantului in același moment in care Soarele este in aceeași pozitie pe cer.

 

( sursa:  wikipedia.org, descopera.org, despretot.info )